Dátum: 2024 március 29. (péntek) | Auguszta

hírek

Nagy István Újpest Alpolgármestere az UTE-ról

szakosztály 2010-07-30

Tisztelt Országgyûlés! Június 16-án ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját Magyarország legpatinásabb sportegyesülete, az Újpesti Tornaegylet. Az UTE, amely a régóta megszûnt MAC-ot követõen az ország második sportegyleteként alakult meg, ez alatt az egy és negyed évszázad alatt Magyarország legeredményesebb sportklubjává vált. 


Már az alakulás évében az 1885. évi országos kiállítás alkalmából rendezett tornaversenyen szabadgyakorlat-bemutatóval vett részt az UTE tornászcsapata, és elismerõ jutalmat, oklevelet kapott. Az újpesti tornászok sikere nyomán a Herkules nevû testgyakorlati közlöny ekképp méltatja az alapítók erõfeszítéseit. "Hisz, ha egy 14-15 ezer lakóval bíró helység kevés küzdelemmel ily szép sikerrel egyletet alkot, úgy hazánk hány városa követheti a példát? Minden nehézség eloszlik pár erélyes férfi buzgósága elõtt, erre is példa az új egylet alakulása, hol pár férfi munkája százak dolgát végzi."


De vajon kik is ezek a buzgó férfiak? Az újpesti Goll János, kereskedelmi iskolai tanár, az UTE elsõ elnöke. Az egylet létrehozásán fáradozók között ott volt Ugró Gyula, a sportegylet elsõ választmányának titkára, aki késõbb majd az akkor már önálló város elsõ polgármestere lesz. Mellettük Gyõri-Farkas Gyula, Eisner Róbert, Hádl Sándor és dr. Kolpaszky István alkotta az elsõ választmányt, illetve vezetõséget. A tagok száma az alapítólevél tanúsága szerint 78 fõ.


Miként arról a korabeli krónikák beszámolnak, nagy és szép vállalkozásra emelték poharukat az Újpesti Tornaegylet megálmodói, volt bennük öröm is, szorongás is, de az elsõ nehéz lépéseket megtették. Az Újpesti Tornaegylet az összefogás jegyében fogant, szimbolizálja ezt az alakuláskor elfogadott "egység, épség, egyetértés" jelszó, és az a tény, hogy Magyarország immár legidõsebb sportegyesülete szinte születésétõl kezdve tágra nyitotta kapuit a sportolni vágyó újpestiek elõtt korra, rangra, származásra való tekintet nélkül.


A kezdetektõl megvalósuló összefogásnak, a város és az egyesület harmonikus kapcsolatának, nemkülönben az újpesti polgárok sport- és ügyszeretetének számos példáját említhetnénk. Ezek közül emeljük ki, hogy az újpesti nagyvállalatok tulajdonosai önzetlenül támogatták az UTE-t. Aschner Lipót, az Egyesült Izzó igazgatójának megfogalmazása szerint azért, mert "jobb szeretem, ha munkásaim a sportpályán, az uszodában töltik el szabad idejüket, mint ha kocsmába járnak." A hozzá hasonló gondolkodású mecénások nagylelkû adományaiból 1922-ben a Megyeri úton nyílhatott meg a Hajós Alfréd által tervezett stadion, amit majd 80 évvel késõbb az Orbán Viktor által vezetett polgári kormány újít fel, épít át, bõvít ki.


Az összefogás, az együttmûködés alapozta meg, majd tette lehetõvé, hogy az UTE az elsõ helyet foglalja el a hazai sportegyesületek között az olimpiai, világ- és Európa-bajnokságokon szerzett érmeket, pontokat tekintve, hogy az olimpiai játékokon a magyar egyesületek közül az UTE sportolói szerezték a legtöbb érmet és pontot. Magyarország 160 olimpiai aranyérmébõl az érmeknek csaknem egynegyedét, 37-et szerzett újpesti sportoló. Volt olyan olimpia is, ahol ha az UTE sportolói Újpest országot képviselik, bekerültek volna az elsõ 15 ország közé.


A szép sikerek felidézése mellett azonban szólni kell a jelenrõl, az újpesti elõrelépést, az újpesti sportsikerek gyarapítását nehezítõ gondokról is. Amíg biztosítva volt az egyesület háttere, addig rendre születtek az eredmények is. Mára azonban súlyos gondokkal küzd a 125 éves egyesület. A bizonytalan helyzetû létesítmények, a szûkös anyagi viszonyok gátat szabnak az eredményesebb mûködésnek. Hiába a ma is meglévõ összefogás, az utolsó két olimpián már nem sikerült érmet nyerni az UTE sportolóinak. A korábban számos élsportolóval rendelkezõ egyesület mára alapvetõen utánpótlást nevelõ egyesület lesz.


Az Újpesti Tornaegylet a nehézségek ellenére is mûködik. Közel 3 ezer gyermek, fiatal, felnõtt sportolását teszi lehetõvé. Bizakodásra ad okot, hogy az új kormány stratégiai kérdésként kívánja kezelni a sportot, a nemzet fennmaradásának, megerõsödésének részeként tekint rá. A fiatalok testi és szellemi fejlõdésének összhangjára tekintettel rendkívül lényegesnek tartja a diák- és szabadidõsport fejlesztését. Úgy gondolom, hogy e célokat is figyelembe véve nemcsak Újpest vagy a magyar sport, hanem az ország érdeke is, hogy legpatinásabb klubjának gondjai megoldódjanak. Egyfelõl az egészséges életre nevelés, másfelõl az ország sportsikereit öregbítõ minõségi élsport fennmaradása okán is megérdemli az UTE a fokozottabb odafigyelést, az érdekében való összefogást ugyanúgy, mint oly sokszor fennállásának 125 éve alatt.


Dr. Ugró Gyula nemcsak az UTE alapítója, Újpest elsõ polgármestere volt, hanem költõként is jeleskedett. Engedjék meg, hogy végezetül a klub fennállásának 50. évfordulójára írott versének utolsó sorával köszöntsem az UTE-t. "UTE mindig bátran, büszkén csak elõre!" Mit tehetünk ehhez még hozzá? Talán csak annyit: hajrá, Újpest! Hajrá, UTE!
 

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41