Dátum: 2024 április 20. (szombat) | Konrád

hírek

60 éves a Kékesi Dózsa Síház

szakosztály 2013-02-21

Február 22-én pénteken délelőtt 11h, a jelenleg Nordica Síházként üzemelő épületben, emlékünnepséget tartunk a síház egykori építőinek tiszteletére. Szeretnénk ha az utókor sem feledkezne meg róluk!
Benedek Kálmán síugró bajnok
Csiszár István síugró bajnok
Harangvölgyi András sífutó olimpikon
Mazány Sándor lesikló olimpikon
Novák Ferenc lesikló bajnok
Sajgó Pál sífutó olimpikon

 2013. február 22-én délelőtt 11 h az egykori Dózsa síház felépítésének 60 évfordulója alkalmából emlékünnepség lesz Kékestetőn az UTE és a Magyar Síakadémia Egyesület  szervezésében.

Az UTE  a régi sielőket mozgosítva autóbuszt bérelt és az 1953-ban társadalmi munkában felépített létesítmény építőinek tiszteletére emléktablót készített, melyet a jelenleg Nordica Síházként üzemelő épület belső falán helyeznek el.

A Csornáról teherautókon hozott barakk síházzá építésében oroszlán részt vállaló hat sportoló közül sajnos öten már  nem élnek és a 91 esztendős Sajgó Pál sem tudja vállalni a személyes részvételt, de az egykori sporttársak, tanítványok és hozzátartozók szép számmal vesznek részt a megemlékezésen, többek között Csávás István és László, Németh Géza, Holéczy Tibor, Dr.Gótzy Gyula, Tagscherer Imre.

Célunk, hogy az utókor se feledkezzen meg azokról, akik éjt nappallá téve, sokszor a hátukon hordták az építőanyagot a Kékes tetejére és két kezi munkájukkal maradandót alkottak. 

 

 

Emlékezzünk tehát az egykori építőkre:

 

Benedek Kálmán síugró bajnokra aki később motorversenyzőként is igen eredményes volt és az Újpesti Dózsa Sport Club Megyeri úti Jégpályájának jéggépészeként is sokat tett a klubért.

Csiszár István síugró bajnokra, aki az aktív sportpályafutása befejezése után edzőként és a klub Eötvös utcai Székházában szakreferensként dolgozott

Harangvölgyi András sokszoros magyar bajnok, sífutó olimpikonra, aki részt vett az 1948-as téli olimpián és később motorversenyzőként és edzőként is számos hazai és nemzetközi sikert ért el.

Mazány Sándor lesikló olimpikonra, aki szintén részt vett az 1948-as téli olimpián és több Világbajnokságon. 1956-ban  nyugatra távozott és Új-Zélandban telepedett le.

Novák Ferenc lesikló bajnokra, a legendás Bonzóra, aki később edzőként és egyesületünk nemzetközi főelőadójaként dolgozott.

Sajgó Pálra sokszoros magyar bajnok sífutó olimpikonunkra, aki versenyzőként részt vett az 1952-es és az 1960-as téli olimpián később a klub és a magyar sífutó válogatott edzőjeként  majd a Megyeri úti Stadion igazgatójaként tevékenykedett. Tavaly ünnepeltük 90. születésnapját és örömteli hír, hogy  napjainkban is 3-4 órát gyalogol.

 

 

 

 

 

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41